Nowy użytkownik serwisu Nie pamiętam hasła

Forum

Środa, 28 stycznia 2026
Forum Audiofil.pl - wyraź swoją opinię na różne tematy
Odpowiedz
Autor
Wiadomość
memii
Gość
Dodano: 2026-01-27 12:37:40
Orientuję się że zgubiłam prawo jazdy gdzieś w okolicach domu albo w pracy. Problem w tym że muszę za dwa dni jechać samochodem w delegację służbową. Czy mogę jakoś szybko dostać tymczasowe prawo jazdy czy jestem skazana na komunikację?
telis
Gość
Dodano: 2026-01-27 13:26:29
Niestety tymczasowego prawa jazdy w Polsce nie wydają tak jak to jest w niektórych innych krajach, więc tutaj będzie problem. Teoretycznie możesz jeździć z potwierdzeniem uprawnienia do kierowania pojazdami które wydaje starostwo, ale nie każda kontrola drogowa to zaakceptuje bez problemów. Najbezpieczniej byłoby przełożyć tę delegację albo pojechać innym środkiem transportu, bo ryzykowanie mandatu naprawdę nie ma sensu. Nowe prawo jazdy możesz dostać w trybie pilnym w niektórych starostwach, ale i tak mówią o kilku dniach roboczych, nie o dwóch. Ja bym na twoim miejscu od razu zastrzegł stare prawo jazdy żeby mieć to z głowy, bo jak ktoś znajdzie i spróbuje użyć to możesz mieć nieprzyjemności. Szef powinien zrozumieć sytuację, w końcu to się może zdarzyć każdemu i nie jest to twoja wina. Najgorsze co możesz zrobić to jechać bez dokumentu bo przy kontroli będzie naprawdę niemiła sytuacja. Zastrzeżenie prawa jazdy możesz załatwić od ręki przez internet, wejdź na https://zastrzegam.pl/ i to ogarniesz w pięć minut, a potem spokojnie możesz iść do starostwa po nowy dokument.
Odpowiedz
Poglądy lub opinie wyrażone na forum są poglądami jego autora. Administracja i moderatorzy portalu Audiofil.pl nie ponoszą odpowiedzialności za treści wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników forum.
Regulamin
  Copyright © Audiofil.pl 2010
Kopiowanie lub rozpowszechnianie materiałów ze strony www.audiofil.pl bez uzyskania zgody zabronione.
Realizacja: Ideo